Tuesday 19 April 2022

Tredje Öppna SM i pimpel (historien bakom)


 

 

Historien bakom årets SM i pimpel börjar redan 2019 när Norsjö SFK ansökte om SM i pimpel för tredje gången.

Dock hade tävlingarna detta år hållits i Luleå och även Värmland kom in med en ansökan om att arrangera. I samråd med Sportfiskarna beslöts därför att Värmland skulle arrangera 2020 och Norsjö SFK 2021, eftersom det hållits i Norrland 2019.

Så här i efterhand var det tur för oss, för skulle vi ha arrangerat tävlingarna 2020 skulle vi ha tvingats ställa in med kort varsel eftersom det dök upp något som ingen räknat med, en coronapandemi. Värmland hann hålla arrangemanget innan allt bröt ut men skulle Norsjö ha arrangerat (i april) skulle Sverige ha hunnit stängas ner.

Pandemin blev en mer utdragen historia än vad alla räknat med så i oktober 2020 såg vi ingen annan råd än att avsäga oss Pimpel-SM 2021. Efter årsskiftet 2021 skrevs dock ett nytt kontrakt för 2022. Även hösten 2021 kändes osäker. Kommer vi att kunna arrangera något SM 2022?

Vi skickade dock ut inbjudan i dec. 2021. I slutet av januari förlängdes anmälningstiden till 13 mars och äntligen i februari började det kännas som vi skulle kunna få genomföra tävlingarna.

Nu kan jag konstatera att tävlingarna blev av och allt gick bra, trots att jag vill påstå att omständigheterna jobbade emot oss på flera sätt.

Först var det lite oro över hur föret skulle vara på isen men 2 veckors töväder fixade till att vi en vecka före tävlingen hade väldigt fina förhållanden med 55 cm kärnis och bara några cm snö ovanpå och inte halkigt, när sjön delades av i de två delarna.

Fast sedan började det snöa. Måndag och tisdag var det busväder, onsdagen lite bättre. Jag hade semester torsdag-fredag för de sista förberedelserna och torsdagen på förmiddan upptäckte Steve att delningen av sjön fram till Killingholmen inte stämde med kartan vi skulle dela ut så den skulle flyttas c:a 80 meter västerut. Då var det snöstorm igen så det var svårt att se var Killingholmen var överhuvudtaget.

Fredagen före tävlingen började väldigt bra då de SM-medaljer som skulle delas ut till slut dök upp.

Ett fraktbolag hade lyckats slarva bort dem så de hade varit borta i 9 dagar innan de mirakulöst dök upp på mitt köksbord på fredag morgon 08:30.


Sedan la sig vädret i igen. Den värsta snöstormen på mycket länge drabbade hela Norrlandskusten vilket skapade mycket problem för många som skulle ta sig till tävlingarna.

De som skulle flyga från Gotland och kom via Arlanda nekades landa i Umeå och fick vända om och vänta hela dagen på Arlanda. Samma öde drabbade Sportfiskarnas representant som skulle landa i Skellefteå.

Försäljare och deltagande i buss blev stående länge på E4 strax norr om Sundsvall efter 13:30-tiden på grund av någon långtradare som blockerade trafiken.

Otroligt nog kom dock alla fram till slut.

Snöröjningen som avklarats torsdag kväll fick göras om igen sent på fredag kväll när det var lika mycket snö att skotta undan igen. Nästan lika mycket som vi fått på hela vintern tidigare kom nu på en dag.


Nu kommer vi till SM- arrangemangets hjälte som vi i Norsjö SFK är ytterst tacksamma för att han fanns på plats. Kalle Abresparr, pimpelgrenansvarig för Sportfiskarna, hade klokt nog kört upp från Värmland redan torsdagen och hade med sig sin skoter. Han bodde i en stuga på Rännuddens camping vilket innebar gångavstånd till startområdet.


Vi i Norsjö SFK är inga skoterkörare och ingen äger en skoter så utan Kalle skulle de deltagande inte ha tagit sig långt ut på isen. Han körde och spårade en massa spår.

Dessutom hjälpte han mig i sekretariatet. Varje gång jag tittade upp från mina papper stod Kalle där och frågade: Är det någonting mer jag kan hjälpa till med? Och det var det alltid.

 

Snöandet la dock locket på för fisket så vikterna blev inte så höga och fisken blev trög och försiktig.

Dock var segraren i herrklassen med högsta vikten strålande glad och nöjd. Stefan Gren från Ovansiljan SFK, Dalarna vann med 8 791 gram. En utklassningsseger, hela tre kilo mer än tvåan.

 
Herrprispallen från lördagens individuella tävlingar. 
 

När jag för egen del summerar arrangemanget flöt allt på bra. Det var verkligen en fördel som arrangör att bo på gångavstånd till startområdet, när man råkade ha glömt något, eller behövde fixa något man inte visste behövde fixas. Då tog man bara sparken och speedade iväg hem en vända.

Ett tack även till Charlie på Rännuddens camping som ställde upp med bra lokaler för sekretariat och en scen för prisutdelningen, bland mycket annat. Dessutom har han en traktor och skottade massvis med snö.

 

Råneå SFK:s segrande herrlag SM pimpel 2022
 
 
Vädret höll vad det lovande hela tiden och även söndagens prisutdelning efter klubblags SM fisk ske i halv snöstorm. Det hade dock varit uppehåll under själva tävlingen.


Avslutar bara med att tacka alla deltagande och hoppas att vi ses snart igen.


Harriet Jonsson/ ordförande Norsjö SFK och sekretariatsansvarig vid SM i pimpel 2022.


No comments:

Post a Comment